MediYoga®/Medicinsk yoga


MediYoga är en terapeutisk form av Kundaliniyoga som är utformad på IMY (Institutet för Medicinsk Yoga).

Det är en mjuk, inkännande och dynamisk form av yoga. Övningarna utförs långsamt och kontrollerat, och mycket fokus ligger på andningen. Du kan antingen sitta på en madrass på golvet eller utföra övningarna på en stol.

MediYoga® fungerar både förebyggande och rehabiliterande. Yogan löser upp blockeringar och stopp i energiflöden, som kan visa sig i sjukdomar och andra problem. Den kan hjälpa dig att hitta en balans i tillvaron, att må bättre helt enkelt.  Den kan också underlätta för olika besvär som smärta, högt blodtryck, hjärt- och kärlproblem, stress, oro eller utmattningssymtom.  Är bra även för dig med astma, ryggproblem, sömnbesvär mm. MediYoga fungerar kognitivt för ökad medvetenhet och till förmågan att bryta mönster.  Yogapassen utgår alltid utifrån din egen förmåga och blir ett verktyg du kan ta med dig i din vardag.

De medicinska yogapassen och meditationerna har testats i svenska forskningsprojekt, bl a på Karolinska Institutet och på Danderyds sjukhus, samt i rehabverksamhet på flera stora arbetsplatser. De har gett så tydliga och mätbara effekter att den medicinska yogan t ex nu används som en del av behandlingen av hjärtpatienter på Danderyds sjukhus. MediYoga används idag även på över 250 olika vårdinrättningar runtom i landet som rehabilitering för olika patientgrupper. Det pågår för närvarande ett antal ytterligare forskningsprojekt på MediYoga som rehabilitering av olika symptom.

Men kom ihåg: Du behöver inte vara sjuk för att utföra MediYoga, den fungerar också förebyggande och är ett fantastiskt verktyg som hjälper oss att lättare möta vardagens händelser genom ett lugnare och mer balanserat sinne.

HoliYoga


HoliYoga passar dig som längtar efter att lära känna dig själv och dina beteendemönster på ett djupare plan så att du kan (när du är redo) förändra, eller rent av släppa taget om de fysiska och känslomässiga mönster du inte längre behöver behålla inom dig.

HoliYoga (Holistisk yoga) som är utvecklad av Ulrika Liavor är terapeutisk och djupgående, och på ett lugnt och varsamt sätt guidas du att komma närmare dig själv, din innersta kärna, det som verkligen är du. Du lär dig att lyssna på din kropp, du lär dig höra din inre röst igen.

HoliYogan har bla. inspirerats av kundaliniyoga men även av många andra yogatraditioner. Vi utgår mycket från den yogiska chakrapsykologin, men använder oss också av ayurveda, TCM

(traditionell kinesisk medicin) m fl. metoder som främjar läkning och balans.  Ett yogapass kan vara uppbyggt av mjuka men kraftfulla asanas (yogapositioner), andningstekniker (pranayama), flödesövningar (rörelser till musik), meditation, toning och ”chanting” (mantrasång) där vi använder oss av röstens läkande vibrationer. Det ingår också vila och djup avslappning. Allt detta strävar du efter att göra utan kamp och utan prestation, du lyssnar in kroppen och gör efter din dagsform. Din intention är grunden i alla yogapass.

Med hjälp av HoliYoga kan du få möjlighet att skapa en välmående kropp och själ oavsett dina fysiska förutsättningar. Det finns många anpassningar av övningarna så att du kan välja nivå utifrån din dagsform. Kanske lider du av smärta, ångest, stress, depression, utmattning, kronisk trötthet eller känslomässiga obalanser och vill hitta ett verktyg som kan hjälpa dig att komma i balans. Att hitta en balans mellan kropp, sinne och själ - då kan HoliYoga vara något för dig.